Barış Manço (2 Ocak 1943; Üsküdar, İstanbul – 1 Şubat 1999; Kadıköy, İstanbul), Türk sanatçı, şarkıcı, besteci[2], söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu,[3] köşe yazarı[4] Devlet Sanatçısı[5] ve Kültür Elçisi’dir.[6][7][8][9] Türkiye’de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılan sanatçının, müziğe başlangıcı Galatasaray Lisesi’nde olmuştur.[10] Şişli Terakki lisesinde eğitimini tamamlayan sanatçı,[11][12] Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi’nde,”resim-grafik-iç mimari” alanında tamamladı ve okulunu birincilik ile bitirdi.[13][14] Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı[15], kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı.[16][17] Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya’nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle “Barış Çelebi” olarak adlandırılmıştır.[18] Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı’na layık görüldü. 1 Şubat 1999 tarihinde, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu, kaldırıldığı Siyami Ersek Hastanesinde aynı gece vefat etmiştir.
Müzikâl mirası
Türkiye’de 1950’li yıllarda Erkin Koray ile başlayan, Cem Karaca, Moğollar gibi isimlerle devam eden rock müziğin kurucu isimleri arasındadır.[66] Özellikle 1960’lı yıllar, Türkiye’de yeni arayışların olduğu bir dönemdir. Farklı müzik türlerinin sentezi ile oluşan bu yeni müzik türü, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği gibi geleneksel müziklerden beslenerek Anadolu Rock veya Anadolu Pop’u oluşturur. Manço da bu dönemde bazı halk türkülerini ve klâsik Türk müziği parçalarını rock müziğe kazandırarak farklı müzik türleri arasında iletişim kurmaya çalışır.[67]
Manço’nun şöhret kazanmasını sağlayan Kol Düğmeleri parçasını da yapan Kaygısızlar grubu, Anadolu türküleri, doğu ezgileri ve çağdaş Batı müziğini sentezleyerek özgün bir tarz oluşturur. Türkiye şartlarında giyim kuşamı, sakalı, yüzükleri ile farklı bir görünüme sahip olduğu için yadırgansa da zamanla bu giyim tarzı herkes tarafından kabul görür. 1970’te sözlerini yazdığı, 700.000’den fazla satan Dağlar Dağlar türküsü ile Türkiye’nin beğenisini kazanır.[68] Anadolu pop müziğinde önemli bir yere sahip olacak olan Moğollar ve 1970’li yılların başında kurulan Kurtalan Ekspres’te de özgün müzik tarzına devam eder. Elektronik altyapısı ve müzikal kalitesiyle 2023 albümü, bas gitar’ın kullanımı bakımından Dönence ve Gül Pembe parçaları Kurtalan Eskpres’in öne çıkan çalışmalarıdır.
Barış Manço, Cem Karaca veya Moğollar gibi muhalif rock müzik yapmamış olsa da 12 Eylül Darbesi, getirdiği kısıtlamalar nedeniyle müziğe de olumsuz etki yapar. Türkiye’de rock müziğin düşüşte olduğu 1980’li yıllarda Manço, rock ve pop ağırlıklı 24 Ayar, Sahibinden İhtiyaçtan, Darısı Başınıza albümlerini çıkarır. 1990’a kadar televizyon, 1992’ye kadar radyo yayıncılığında Türkiye’deki tek kurum olan TRT, Manço’nun Rezil Dede, Acıh da Bağa Vir gibi bazı şarkılarını uygun bulmayarak yayınlamaz. Aynı dönemde Bugün Bayram gibi çocuklara hitap eden şarkılar da yapar.
Türkiye’de pop müziğinin zirvede olduğu ve piyasaya yönelik müziğin yapıldığı 1990’lı yıllarda Manço, daha sonra müzikal kalite açısından kötü olarak değerlendirilen Mega Manço adlı albümü çıkarır. 1998’de 40. sanat yılı nedeniyle Mançoloji adını verdiği albümü yapmaya başlar.